ΤΑ 8 ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ YOGA NIDRA

18 Μαρτίου 2022 Souzana Kordosi

ΤΑ 8 ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ YOGA NIDRA

Πότε ήταν η τελευταλια φορά που μπορείς να θυμηθείς οτι ξύπνησες ξεκούραστος, χωρίς να νιώθεις δυσκινησία ?

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ξύπνησες γεμάτος η ενέργεια, έτοιμος να κατακτήσεις τη μέρα?

Εαν θυμάσαι συχνά, τον εαυτό σου τα πρωινά γεμάτο ενέργεια, χρούμενο με απεριόριστη διάθεση για να ζήσεις την περιπέτεια της καθημερινότητας σου, τότε εισαι απο τους τυχερούς που πολλοί ίσως θα ζήλευαν! Γιατι αυτό δείχνει ότι οχι μόνο κοιμάσαι καλά, αλλα έχεις κι ενα ποιοτικό ύπνο!

Εαν όμως ανήκεις στην ομάδα των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα “εκτεταμένης καθηστέρησης έναρξης ύπνου” ή έχουν συχνά “Αϋπνία“, τότε σε καλωσορίζω επίσημα στη λέσχη των ” Άυπνων Ποιητών“.

Σύμφωνα με έρευνες η εκτεταμένη καθυστέρηση έναρξης ύπνου (ΚΕΥ) ή η «αϋπνία», μπορεί να συμβάλλει  στην αύξηση του κινδύνου για πολλές παθήσεις όσων αφορά την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού και της θνησιμότητας από κάθε αιτία. Οι θεραπείες μυαλού-σώματος προσφέρουν πρόσθετες λύσεις, καθώς ο διαλογισμός έχει συσχετιστεί με μειωμένο ΚΕΥ.

Αιτίες για την αϋπνία, είναι το στρες που δημιουργείται εξ’ αιτίας των εντάσεων που βιώνουν πολλοί άνθρωποι στο περιβάλλον τους, ενω εχει αποδειχτεί οτι και η χαμηλή αυτοεκτίμηση συμβάλλει σημαντικά στην επιδείνωση του ύπνου, διότι έχει φανεί οτι συνδέεται στενά με το άγχος και αναγνωρίζεται ως μια κύρια προγνωστική μεταβλητή διαχείρισης του στρες.

Η καθοδηγούμενη πρακτική διαλογισμού της Yoga Nidra είναι μια απο τις θεραπείες που εφαρμόζεται με επιτυχία για διαταραχές ύπνου και τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, λόγω του οτι βασικά οφέλη της είναι η ψυχική, η σωματική και συναισθηματική χαλάρωση, που προκαλείται μετά την εφαρμογή της.

Μελέτες ανέφεραν ότι η πρακτική της Yoga Nidra επιφέρει μια υποθαλαμική απόκριση, ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και καταστέλλοντας τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Με βάση αυτή τη θεωρία, η πρακτική της Yoga Nidra φέρνει μια βαθιά χαλαρή κατάσταση του σώματος και του μυαλού, ενώ ο συνειδητός νους είναι σαφώς σε εγρήγορση για να συνειδητοποιήσει το άτομο τι βιώνει. Η Yoga Nidra προκαλεί επίσης χαλάρωση και ηρεμία των νεύρων και εξαλείφει την ασυνείδητη βαθιά ριζωμένη ψυχική ένταση. Δηλαδή, η θεωρητική βάση για τη χαλαρωτική επίδραση της Yoga Nidra είναι ότι γενικά ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα για την ανακούφιση των ψυχικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων. Κατά τη διάρκεια της Yoga Nidra, η συνείδηση και ο νους μας έχει αναφερθεί ότι πηγαίνουν βαθύτερα στα εσωτερικά βήματα του ψυχικού ύπνου από τον κανονικό ύπνο, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επίγνωση της χαράς επιτρέποντας την έντονη χαλάρωση και ξεκούραση. Πρόσθετα πλεονεκτήματα της Yoga Nidra περιλαμβάνουν την οικονομική προσιτότητα, τη μη επεμβατικότητα, την ασφάλεια και την προσβασιμότητα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους παρέμβασης.

Yoga Nidra είναι μια σύνθετη λέξη που αποτελείται από τη λέξη «Υoga» που σημαίνει ενότητα, και «Nidra» που σημαίνει ύπνος. Μαζί ορίζονται ως «ψυχικός ύπνος». Η Yoga Nidra αποτελείται από 8 στάδια:

  1. Προετοιμασία της πρακτικής,
  2. Αποφασιστικότητα/ επίλυση,
  3. Περιστροφή της συνείδησης,
  4. Επίγνωση της αναπνοής,
  5. Συναίσθημα και αίσθηση,
  6. Νοερή απεικόνιση,
  7. Αποφασιστικότητα και
  8. Τέλος της πρακτική

Η σημασία της γιόγκα νίντρα δεν είναι η κίνηση του σώματος αλλά η αυτογνωσία των συμμετεχόντων υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή.

Στο πρώτο στάδιο, οι συμμετέχοντες αφαιρούν τα ρολόγια, τα γυαλιά και τα κινητά τους τηλέφωνα από το σώμα τους και κλείνουν τα μάτια τους με τις παλάμες τους στραμμένες προς τα πάνω σε μια άνετη θέση, καθιστοί ή ξαπλωμένοι στο πάτωμα. Σε αυτό το στάδιο, το σώμα και το μυαλό των συμμετεχόντων αρχίζουν να χαλαρώνουν και να ξεκουράζονται, αλλά οι συμμετέχοντες διατηρούν τις αισθήσεις τους.

Στο δεύτερο στάδιο, η επιθυμία του συμμετέχοντος επαναλαμβάνεται 3 φορές με πολύ απλές και θετικές φράσεις.

Στο τρίτο στάδιο, η συνείδηση των συμμετεχόντων μετακινείται στο σώμα διατρέχοντάς το από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών, απο τη δεξιά πλευρά προς τα αριστερά, σύμφωνα με την κατεύθυνση του εκπαιδευτή.

Κατά τη διάρκεια του τέταρτου σταδίου, οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται σε 10 βαθιές αναπνοές, παρακολουθώντας τον ρυθμό.

Στο πέμπτο στάδιο, ο εκπαιδευτής καθοδηγεί τους συμμετέχοντες να νιώσουν μια αίσθηση αντίθεσης με το σώμα τους,π.χ. οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να αισθάνονται ότι το σώμα τους είναι ελαφρύ σαν πουλί ή βαρύ σαν βράχος.

Στο έκτο στάδιο, οι συμμετέχοντες σκέφτονται συνειδητά τις λέξεις που αντιστοιχούν στα γεγονότα ή τα πράγματα που υποδεικνύει ο εκπαιδευτής, π.χ., ο συμμετέχων φέρνει στο νου του τις πιο οδυνηρές, τις πιο ευτυχισμένες στιγμές του ή τις χαρές της ζωής και νιώθει το αντίστοιχο συναίσθημα.

Στο έβδομο στάδιο, οι συμμετέχοντες προσδιορίζουν την επιθυμία τους συνειδητά για άλλη μια φορά.

Στο τέλος στο όγδοο στάδιο, οι συμμετέχοντες αφήνουν το σώμα και το μυαλό τους να επιστρέψουν αργά στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις οδηγίες του εκπαιδευτή. Ο εκπαιδευτής καθοδηγεί τους συμμετέχοντες να κινηθούν κάνοντας αργές κινήσεις με το σώμα τους.